Strandaträdgårdssällskap

Att göra denna månad - Februari

Så de första fröerna redan nu. Dit hör bland annat verbena, fröpelargon, penséerflitiga Lisa och klockranka men också grönsaker som chilipaprika och kronärtskocka.

Tidig frösådd behöver växtlampor. Det enklaste är att hänga en armatur med kompaktlysrör/lågenergilampa. Annars blir de små plantorna långa och gängliga när de gror.

Fortsätt mata fåglarna. De vill inte bli övergivna under vintern.

Titta till pelargoner och fuchsior i vinterhärbärget. Är det för torrt kan de behöva en skvätt vatten. Titta också till dahliaknölar och olika sommarlökar. De får inte stå för fuktigt. 

Passa på att sköta om dina orkidéer under vinterhalvåret. 

Tjuvstarta våren med tulpaner i vas inomhus. I februari är sortimentet störst. Kombinera gärna tulpanerna i olika färger med andra vårblommor som ranunkler, anemoner och blommande kvistar.

Skaka av snön från vintergröna buskar och andra buskar med ett tätt växtsätt. Annars kan tyngden av snön knäcka grenarna.

Spara frön från exotiska frukter och prova att så dem. Det kan vara allt från cherimoya,mango och Physalis till chilipeppar. Många av dem gror lätt och trivs bra på fönsterbrädan.

Börja planera rabatter i trädgården redan nu. Det kan vara att göra en ny rabatt eller att komplettera en befintlig. Titta gärna på bilder från i somras. Då är det lättare att se vilka växter som ska planteras. Gör en lista som du har med till trädgårdsbutiken i vår. Välj växter så att det är fint i rabatten från vår till höst.

Sätt lökar drivna i förväg i kruka, gör vårfina arrangemang.

Vattna med måtta! Se till att växterna får lagom mängd vatten

Ta in några kvistar och driv dem i blom. Så här tidigt på säsongen kan knoppfjällen vara hårda. Duscha gärna kvistarna regelbundet i ljummet vatten i badkaret. Då slår de ut lättare.

Titta till gnagskydd på träden och sätt upp fler gnagskydd där det behövs för att skydda trädstammar. Trampa också till snön precis runt träden så att sorkarna får svårare att ta sig fram under snön.